Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu praktyką zawodową w czeskiej Ostrawie zamknęli mobilności projektu Kształcimy otwartych i operatywnych pracowników dla Europy, który realizowany był ze środków programu Erasmus+.
Wśród praktykantów byli kucharze, cukiernicy i fryzjerzy. Uczniowie pracowali w ostrawskich restauracjach, salonach i cukierniach, w których asystowali pracownikom i uczyli się zasad obsługi klienta na czeskim rynku. Profesjonalną opiekę mentorską i organizacyjną sprawowali nad uczniami pracownicy organizacji Educare et Labora.
„Bardzo dużo nauczyliśmy się w zakresie pieczenia i dekorowania tortów i ciast. Czeskie wypieki są nieco inne niż polskie, ale zasady współpracy z klientami podobne. Bardzo nam się podobało, że szef cukierni miał do nas zaufanie i wykonywaliśmy produkty, które trafiały do gości obiektu” – relacjonowała praktykantka, która odbyła staż w cukierni Ollies Olomouc s.r.o. Zadowoleni z miejsca pracy byli też uczniowie lokalu „Rock and Roll Garage Restaurant&music club” oraz oferującego bardziej tradycyjną kuchnię „U Helbicha”. Natomiast w salonie fryzjerskim „Witova” wybrane praktykantki otrzymały specjalne wyróżnienie od kierowniczki zespołu. Dwa tygodnie pobytu uzupełniła wycieczka do Brna i zwiedzanie okolicznych atrakcji Ostrawy. Wyjazd zintegrował też uczniów z różnych zawodów, co z pewnością przełoży się na atmosferę dalszej wspólnej nauki w szkole.
Tym samym zrealizowana została ostatnia zaplanowana mobilność w ramach projektu, który z powodu pandemii wydłużony został o kilka miesięcy, wymagał wielu zmian harmonogramu, przesunięć i korekt, jednak ostatecznie osiągnięte zostały wszystkie zaplanowane efekty i rezultaty. Dziękujemy naszym partnerom polskim i zagranicznym za współpracę i wspólne pokonywanie pojawiających się przeciwności. Traktujemy to jako inwestycję w umocnienie naszej kooperacji 🙂