Nowy rok – nowy projekt – nowa współpraca

W gronie szkół średnich, z którymi współpracuje Fundacja Faveo, miło nam przywitać Technikum Leśne w Miliczu. Owoce wspólnej pracy już są – kilkoro zadowolonych uczniów, którzy wzięli udział w projekcie „MyGration” w Villi Böckelmann w Magdeburgu. Nad sytuacją migracyjną w Europie i na świecie zastanawiali się i dyskutowali w lutym młodzi ludzie z Polski, Niemiec, Włoch, Francji, Grecji i Węgier. Obok ugruntowania wiedzy o faktach, liczbach i wydarzeniach, projekt miał na celu przygotowanie młodego pokolenia do podejmowania trudnych decyzji, zarówno dotyczących ich samych, jak i innych ludzi. Warsztaty wyzwoliły wiele emocji i osobistych historii, które zostały uwolnione dzięki atmosferze, jaką udało się stworzyć. Ciekawym akcentem były wieczory kulturowe pozwalające poznać zwyczaje typowe dla każdego kraju. Polska grupa zaprezentowała się niezwykle barwnie, bo w strojach krakowskich, udostępnionych przez zespół taneczny z Milicza. Dziękujemy Dyrekcji Technikum za dobrą współpracę i planujemy kolejne równie efektywne przedsięwzięcia.