Kuchnia andaluzyjska na deser

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu byli ostatnią grupą, która zrealizowała zagraniczną praktykę zawodową w projekcie Erasmus+ zaplanowanym na rok szkolny 2013/24. Tym razem degustowali i przygotowywali przysmaki kuchni andaluzyjskiej.

Silna grupa kucharzy i cukierników przyleciała do Malagi na praktykę zawodową. Dla wielu był to pierwszy dłuższy zagraniczny pobyt. Dla wszystkich pierwsze tak poważne międzynarodowe doświadczenie zawodowe. Początkowy stres i niepewność z czasem zniknęły, a uczestnicy nabrali pewności siebie zarówno w kuchni, jak i w nowym mieście, które oferowało wiele atrakcji turystycznych i kulturalnych.

Uczniowie pracowali w różnych lokalach i w różnych częściach miasta. Dzięki wymianie doświadczeń wyjechali jeszcze bogatsi o wiedzę o tym, co i jak je się w szóstym co do wielkości mieście w Hiszpanii oraz jacy klienci korzystają z tutejszej gastronomii. Małe kafejki serwują do południa słodkie wypieki do porannego cappuccino, a po południu tapas, tortille i inne przekąski typu food street. W barach na plaży typowe są grillowane sardynki i chłodzące gazpacho. W mieście portowym nie można pominąć owoców morza, ryb czy ośmiornicy, przyrządzanej tu na różne sposoby. Cukiernicy nauczyli się jak wykonać churros, tarta de queso i natillas con galleta. Wiedzą, jakie lody smakują najbardziej mieszkańcom Malagi i kiedy pija się jaki rodzaj kawy.

Po pracy był czas na poznanie Andaluzji także od strony turystycznej. Wspaniały Caminito del Rey wzbudził tyle samo entuzjazmu, co i obaw, czy przejście kanionem jest bezpieczne. Ci, którzy się odważyli, nie żałowali. Trochę jak z wyjazdem na praktykę do innego kraju – z daleka budzi niepewność, a po sprawdzeniu daje radość i satysfakcję 🙂

Skip to content