Dwutygodniowa wizyta w urokliwym Europäische Jugendbildungsstätte Magdeburg czyli… praktyki zawodowe Uczennic i Ucznia:) z Zespołu Szkół nr 1 im Powstańców Wielkopolskich w Ostrzeszowie.

Pobyt młodzieży ze szkoły w Ostrzeszowie to intensywny i wyjątkowy czas praktycznej nauki zawodu i zdobywania mnóstwa cennych doświadczeń. Zarówno w życiu prywatnym, poprzez integrację i kontakt z rówieśnikami, a także zawodowym dzięki licznym warsztatom i codziennym wspólnym przygotowywaniu posiłków.

Tym razem młodzież brała udział w dwóch rodzajach praktyk – 10 osób, które kształcą się w klasie o profilu Technik żywienia i usług gastronomicznych, odbywało praktyki w kuchni Ośrodka. Kolejne 5 osób, to dziewczęta, które uczęszczając do klasy o profilu Technik obsługi turystycznej, odbywały praktyki turystyczne. „To co nas zawsze urzeka w możliwości realizacji praktyk to fakt, że w trakcie wyjazdu zawieramy nowe znajomości, czasem nawet przyjaźnie, poznajemy odmienne kultury, a dzięki temu rozwijamy własne pasje i zainteresowania:

„Vielen Dank für die tollen 14 Tage!“ – podsumowują wizytę praktykanci.

Zgodnie z ustalonym wcześniej harmonogramem oraz planem dnia, codziennie trenerzy zapoznawali i objaśniali sposób wykonania nowych zadań. Krok po kroku, pod bacznym okiem specjalistów praktyków uczestnicy realizowali zadania zgodnie z recepturami charakterystycznymi dla naszych niemieckich sąsiadów. Mieli okazję wykazania się własnym doświadczeniem i umiejętnościami, inwencją twórczą, znajomością wypieków słodkich i potraw charakterystycznych dla naszej kultury. Codzienne konwersacje w języku niemieckim przyniosły oczekiwany rezultat – swobodę wypowiedzi oraz poszerzenie słownictwa specjalistycznego. Dla grupy kulinarnej odbywały się warsztaty z przyrządzania rozmaitych potraw, doskonalące nabyte już umiejętności. Uczestnicy mieli możliwość wzięcia udział np. w przyrządzeniu wspólnego posiłku z ryb, które wcześniej sami złowili podczas wędkowania, a następnie nauczyli się filetować. Innego dnia miał miejsce warsztat z przygotowywania koktajli, który dla wszystkich był bardzo ciekawy i wart zapamiętania, tak samo jak warsztaty z przygotowywania dań z wieprzowiny czy też warsztaty z wypiekania ciast.

Liczne wycieczki wpisane w zaplanowany terminarz były świetną odskocznią od codziennej intensywnej pracy na kuchni.

Praktykantki gromadzące doświadczenie zawodowe pod kątem turystycznym  również brały udział w bogatym planie zajęć. Oprócz przygotowywania materiałów promocyjnych, odbywały się wizyty w punkcie informacji turystycznej oraz w szkole zawodowej. Warsztaty były również w formie wyjazdowej „W jeden dzień poświęciliśmy na zwiedzanie ogromnego Parku Elbauenpark oraz doliny Łaby w którym mieliśmy zadanie aby przeprowadzić wywiad z 5 osobami na temat ich ulubionych miejsc w parku. Następnie podzieliliśmy się na dwie grupy z czego jedna pojechała do Dessau a druga do Quedlingburgu”

Nie tylko w czasie pracy, ale również w czasie spędzanym z opiekunką w ramach wspólnych zajęć integracyjnych, gier i zabaw w Vilii Bӧckelmann uczestnicy wyjazdu podnosili swoje kompetencje i gromadzili doświadczenia na przyszłość.

Oprócz zajęć dotyczących realizacji praktyk zawodowych, młodzi ludzie zwiedzili wiele miast, zabytków kulturalnych oraz spędzili miło czas w okolicy lokalnych terenów zielonych, parków czy stawów.  „Po kolacji zawsze się coś działo, mieliśmy do wyboru wieczory gier, kasyno, just dance, karaoke, zumba, nie było wieczoru przez który byśmy się nudziły. W weekend zwiedziliśmy Lipsk a niedzielny poranek spędziliśmy na rybach.”

Skip to content